Bojovnice pestrá, jaký by měl být její domov

Bojovnice pestrá, jaký by měl být její domov

2018-07-17 14:12:18
Co vlastně Bojovnice potřebuje ke spokojenému životu, popíšeme tady základní požadavky, které by jste měli splňovat než si Bojovnici pořídíte.


 

Betta je velmi často diskutovanou rybkou na nejrůznějších fórech nebo sociálních sítích, kde se objevují nekonečné diskuse ohledně nároků těchto ryb. Tento článek nepíšeme proto, abychom někoho urazili, ale je potřeba spoustu věcí uvést na pravou míru, protože spousta prodejců napovídá opravdové nesmysly a někteří chovatelé je pak šíří dál.

Úvodem tedy alespoň pár základních informací o Bojovnici pestré, které většina z Vás stejně říká jinak, nejčastěji Beta nebo Beťák.

Je to po pavím očku, závojnatce a neonce jedna z nejznámějších akvarijních rybek u nás. Jedná se o krátkověkou labyrintku, která pochází Thajska, tam ji můžeme najít ve většině mokřadech a bažinách. Nečekejte, že v přírodě plavou tak krásně zbarvení jedinci jako si dnes kupujete v obchodě. Přírodní varianta nemá ani tak krásné a dlouhé ploutve, ale svůj obdiv si určitě zaslouží.
Díky dlouholetému šlechtění těchto ryb vznikly dnes nám dobře známé barevné a tvarové variace, jako jsou Halfmoon, Crowntail atd. Základní požadavky přírodní varianty se s tou šlechtěnou (chovatelskou formou) moc nedají srovnat. Protože předpokládáme, že nikdo nedováží odchyt Bojovnic z tamní přírody, budeme popisovat nároky chovatelské formy, které jsou podstatně vyšší (obzvláště na kvalitu vody) než u divoké formy.
Základní požadavky pro Bojovnici pestrou jsou teplo, dostatek potravy a správná voda.

Teplo je základním požadavkem těchto ryb, teplota vody by neměla klesat pod 24°C, teplota okolního vzduchu musí mít velmi podobnou teplotu maximálně plus mínus jeden jediný stupeň rozdíl. Horní hranice teploty pro Bojovnice je 31°C. Horní i spodní hranice jsou hranicemi, které je možné překročit cca o 25% dolů a cca o 20% nahoru, ale pokud chcete aby ryba prosperovala a byla "šťastná" musí to být krátkodobé situace.

Teplota okolního vzduchu, zejména ta nad akváriem je důležitá proto, že se jedná o labyrintku, která k dýchání využívá stejný vzduch jako mi, rybku uvidíte cca každých 30 až 90 vteřin jak se chodí nadechnout k hladině. Pokud tedy voda má 27°C a okolní vzduch pouhých 23°C stane se, že ryba dostane zánět labyrintu (respirační onemocnění), je to úplně stejné jako kdyby jste se v přetopeném bytě vyklonili z okna a dýchali ledový vzduch, pravděpodobně budete také nemocní. Tohle je velmi častý důvod úhynu většiny Bojovnic. Proto když přemýšlíte kam dáte akvárium, kde chcete mít labyrintky, vždy přemýšlejte ať není v průvanu nebo v blízkosti oken, skrze která budete místnost větrat. Bojovnice mnohem lépe snáší nižší teploty než výkyvy.
Topítko s termostatem do akvárií je výborným pomocníkem, pokud zvolíte správný typ. Jedná se zejména o Watty, které na topítku uvádí jeho výkon, pokud dáte do akvária o objemu 25 litrů topítko s úžasně přesným termostatem, ale jeho výkon bude 100 a více wattů, bude vám teplota neustále kolísat cca o ±3°C. Proto je vždy nutné volit topítko tak akorát velikosti akvária (1w = 1l).

Potrava pro Bojovnici musí být pestrá a rozmanitá, určitě se nespokojí s granulemi pro Betty. Chápu snahu výrobců i prodejců prodat zákazníkovi TOP krmivo za značně vysokou cenu, ale je potřeba se podívat i na tu stranu ryby. Předpokládám že by jste taky nechtěli jíst celý život jenom brambory. Prostě živé krmení ničím nenahradíte. Dopřejte všem rybám vždy pestrou a vyváženou stravu a budete mít spokojené ryby, které se vám předvedou v těch nejkrásnějších barvách.
Jako TOP krmivo, které by mělo tvořit cca 80% jídelníčku můžete považovat veškeré druhy komářích larev jako jsou černé komáří larvy (naši komáři), patentky (červené komáří larvy, pozor některé obsahují sůl, záleží na lokalitě výskytu), koretry (bílé komáří larvy). Většina dospělých Bojovnic nemá problém ani s níťenkami nebo dospělou žábronožkou solnou, ale toto krmení používejte spíš jako zpestření jídelníčku. Pro čištění střev je dobré rybám nabídnout také velký cyklop nebo dafnie (perloočky). No a zbylých 20% jídelníčku může ryba dostávat třeba již zmíněné granule nebo vločky (pokud vám je bude jíst).
Upozornění pokud budete živočišnou potravu kupovat v mraženém stavu je potřeba ji vždy před podáním nechat rozmrazit a nechat alespoň chvíli temperovat v podobné teplotě jako je teplota vody v akváriu.
U mladých Bojovnic do 3 měsíců je převážnou částí jídelníčku cyklop, buchanky a jiní drobní vodní živočichové, kteří svou velikostí rybám stačí.

Voda pro Bojovnice, je neméně důležitá pro jejich spokojený život bez nemocí. Voda by měla být vždy čistá bez dusíkatých látek a čpavku. Pokud nebudeme dodržovat toto pravidlo, budou nám v nádrži vznikat různé zárodky plísní a vytvoříme si ideální prostředí pro nejrůznější cizopasníky a bakterie, které nejsou přátelské. Základem je odkalování jakéhokoliv krmení, které ryba nestihla sníst, toto krmení by se později stalo živnou půdou pro plísně a bakterie.
Velmi často se setkávám s lidmi, kteří doslova lijí neuvěřitelné množství různých chemikálií (regulátorů) a povzbuzovačů do vody aby byla Bojovnice spokojená. Na tyto preparáty rovnou zapomeňte, mnohdy je to opravdu zbytečné tahání peněz z kapsy. Pokud chcete rybám přilepšit a vodu upravit tak aby byla podobná té přírodní, vždy používejte výhradně přírodní produkty, jsou mnohem levnější a opravdu účinné. Takové dubové nebo mandlovníkové listí dělá úplné zázraky, ti co mají strach z nepořádku když se list rozpadne mohou používat olšové šišky, které udělají stejnou práci. Listy i šišky vypouští do vody důležité stopové prvky a huminové kyseliny, které jednak vodu upravují po stránce chemické tak působí dezinfekčně proti většině zárodků plísní a baktérií.

Teď se dostáváme k velmi často nejasné otázce, jak velké akvárium je pro Bojovnici vhodné? 

Akvárium pro Bettu by mělo splňovat minimální nároky pro její spokojený život, takže akvária, kde délka nepřesáhne 25 centimetrů a šířka s výškou 12 centimetrů, nejsou vhodná k dlouhodobému chovu dospělých samců Bojovnice pestré, všechny ostatní nádrže můžeme považovat za velikostně dostatečné pro chov jednoho samce Betta splendens. Tvrzení mnohých "chovatelů", že rybě stačí kelímek o objemu 0,5 litru, jsou naprosto lživé, to že v takto malém prostoru ryba přežije, je pravdou, ale určitě ryba není spokojena.

Bojovnice po té co se vykulí z jiker a rozplavou, jsou všechny společně v jedné nádrži až do velikosti cca 3 až 4 centimetrů, tyto odchovné nádrže mají od 200 do 500 litrů (z jednoho tření může chovatel dosáhnout až 400 malých rybek. Ve velikosti cca 3-4 cm se dá na 99% určit pohlaví a je možné ryby selektovat na samce a samice. Samci se v této velikosti separují (jsou chovány samostatně), aby nedocházelo k roztržkám, které by poškodily jejich ploutve. Separací, chovatelé dosáhnou také rychlejšího růstu ploutví, pokud na sebe jednotlivý samci vidí. Díky jejich neustálému naparování se jeden před druhým, jejich ploutve mohutní  a rostou rychleji. Jakmile jednou separujete samce, už nikdy ho není možné dát do společné nádrže s ostatními samci. 

Separovaní samci jsou chovány nejrůznějšími způsoby, někteří chovatelé opravdu používají půl litrové kelímky, jiní malá akvária "kóje" o objemu max. 2 litry vody, no a o Thajsku mluvit nemusíme, tam je separují do všeho co je průhledné a v čem se udrží voda. Možností jak odchovávat (komerčně) Bojovnice je celá řada, některé způsoby jsou opravdu Hi-Tec a některé radši nepopisovat. Důležité je, ale říci, že tyto ryby se mají jak "prasata v žitě", mají neustále filtrovanou nebo dolévanou čistou vodu, přetlak krmení a dostatečné teplo. Samci takto v separaci rostou ještě další cca dva až tři měsíce než jsou nabízeni k prodeji.

Takže pro všechny "sluníčkáře", Bojovnice opravdu nepotřebuje mnoho prostoru k plavání nebo jiné činnosti, obzvláště při komerčním chovu na to nemá čas, protože má pořád potřebu se cpát a růst do nejkrásnějšího jedince, který bude dělat následně radost někomu doma.
Je mnohem lepší pro takovouto rybu akvárium o objemu 2 litry s maximální starostí, než 100 litrová nádrž s nevhodnými spoluobyvateli, proudící vodou a zanedbatelnou péčí.

Dekorace, štěrk, písek a jiné "vychytávky" do akvária dát můžete, pokud neovlivňují kvalitu vodu nebo nemohou rybě způsobit zranění, Bojovnice se bude cítit úplně stejně v akváriu kde jsou jen kameny, jako v akváriu kde na dně leží vrak Boeingu 747, růžový hrad nebo fosforeskující kostlivec. Pokud chcete použít štěrk, písek nebo jiné materiály na dno, je potřeba si rozmyslet zda zároveň budete pěstovat u ryby živé rostlinky, když rostlinky chcete je to výborná volba, protože Vám budou pomáhat udržovat akvárium v rovnováze, nicméně spousta písků a kamínků jsou pro pěstování rostlin nevhodné obzvláště ty krásně barevné.

Rostliny jako takové jsou vždy vítaným pomocníkem, k bojovnici můžete použít téměř jakýkoli druh, určitě pokud to akvárium umožnuje nezapomeňte na plovoucí rostlinky.

Co můžu dát za ryby k Bojovnici?, je jednou z nejčastějších otázek, těch co tuto rybku mají ve větším akváriu.

Spoluobyvatele k Bojovnici můžete dát teprve až si spočítáte objem Vašeho akvária, aby jste měli představu, kolik ryb se dá do akvária ještě přidat (DxŠxV v centimetrech /1000 = objem nádrže), pak se držte pravidla že na jeden centimetr dospělé ryby je potřeba cca 1 litr vody. 
K bettě můžeme dát téměř jakéhokoli spoluobyvatele, který ji nebude honit, ubližovat nebo dokonce považovat za potravu. Z menších druhů, to mohou být paví očka, platy, různé druhy tetřiček (včetně neonek), čichavec čokoládový, vailantův, zakrslý nebo z větších druhů čichavec líbající, Terčovci a všechny druhy přísavných sumců a pancéřníčků.
Určitě nikdy nedělejte kombinace s běžnými druhy labyrintek jako jsou rájovci a ostatní bojovnice, parmičky (všechny druhy včetně danií), cichild (kančíci, perlovky, pestřenci, tlamovci atd.) a různých druhů raků (ani těch zakrslých). Pokud toužíte mít u Betty krevety, můžete nasadit pouze velké nedravé krevety rodu C. japonika nebo Atyopsis molucensis či Atyopsis gabonensis (ty menší by Betta považovala za potravu). Pokud chcete šneka, není zde omezení pro Bojovnici, ale nezapomeňte, že někteří šněci "milují" zelenou vegetaci.

Můžu mít samičky společně se samcem?, to je druhý nejčastější dotaz chovatele Bett.
Ano, můžete za předpokladu, že je nádrž dostatečně veliká, existují v ní nejrůznější schovky a překážky. Osobně nedoporučuji chovat výstavní ryby společně, protože velmi často dochází k soubojům, při kterých jsou zničeny samcovi krásné ploutve.
Doporučuji, pokud chováte Bojovnici na okrasu, tak si samičky nepořizujte, vyhnete se tak riziku okousaného samce, pokud uvažujete že chcete Bojovnice rozmnožit, tak si samičky určitě pořiďte, ale dávejte je k sobě jen pro účel tření.

 

Nejčastější nemoce Betty, jsou ve většině případů způsobeny nevhodnými podmínkami k chovu. Mezi nejčastější patří bakteriální napadení ploutví, plísně, zánět labyrintu, vřídky, vodnatelnost a různé genetické mutace. Všechny tyto nemoce jsou na 95% způsobeny chovatelem, nevhodnými parametry vody (žádná nebo velmi sporadická výměna vody, špatná filtrace, přemnožení nálevníkem ze zbytků potravy) nebo krmením (nekvalitní, infikované), to vše za předpokladu, že jste si koupili zdravého jedince.

Betta stáhla ploutve (nedokáže je opět roztáhnou tak jako na začátku), většinou se jedná o bakteriální infekci, která pokud je podchycena včas je lehce léčitelná. Možné příčiny jsou, špatná hygiena, stará voda, nízká teplota. Jako první co udělejte, je zvednutí teploty cca někde k 26-28°C a trošku osolte vodu (jedna kávová lžička s kopečkem na 50l) pokud to ostatní spoluobyvatelé umožní (většině přísavným sumcům a šnekům sůl velmi vadí). Pokud použít léčivo (bez soli) doporučuji z komerčně dostupných Esha Exit a Esha 2000, klidně v kombinaci, ale vždy dodržujte pokyny výrobce.

Betta přestala jíst, může mít za následek nevhodné krmení, většinou se jedná o střevní parazity, infekci nebo ucpání střev. Vždy se nejdříve pokuste nabídnout rybě k jídlu něco co měla opravdu ráda, pokud toto nezabere, není moc možností léčení bez určené příčiny. Pokud ryba ještě přijímá potravu i když velmi neochotně a v minimální míře je možné použít některá veterinární léčiva, určená k léčení ptactva a jejich střevních obtíží, ale opět bez známé příčiny, je to pouze metoda pokus omyl.
Tady je to spíše o prevenci, kdy rybě máme dávat co nejvíce rozmanitou stravu, bohužel v dnešní době je stále častější problém infikovaného krmení již přímo od prodejce. Z běžných komerčně nabízených léčiv na tento problém nezabírá žádné, malé úspěchy je možné pozorovat u Baktopur direct (asi 1 z 20).

Betta je pohublá stojí na místě a neplave, je většinou důsledkem nevhodného chování chovatele k rybě. Mnohdy je to poslední stádium před úhynem. Toto je nejčastěji způsobeno nevhodným krmením a nízkou teplotou. Pokud chceme rybu zachránit je potřeba zvýšit teplotu na rozsah 26-28°C a začít krmit maximálně výživným krmením (žábronožka solná, níťenky, koretra). Podobné příznaky má i zánět labyrintu, který je ovšem všemi komerčně dostupnými léčivy neléčitelný. 

Betta má na sobě vřídky nebo vřed, většinou se jedná o bakteriální infekci, první pomoc opět zvýšení teploty pokud již není v rozsahu 26-28°C, nasadit léčbu pomocí Baktopur direct (žluté tablety - 1tab na 50l vody), tady je vysoká úspěšnost až 90%.

Betta má otrhané nebo rozpadlé ploutve, může se jednat o bakteriální rozpad ploutví v kombinaci s plísněmi nebo jen nevhodní spoluobyvatelé, kteří okusují Bettě ploutve. Pokud jste si jisti, že ji ryby nebo někdo jiný ploutve nepoškodil, zahajte léčbu opět zvýšením teploty minimálně na rozsah 26-28°C a kombinací léčiv Esha Exit a Esha 2000. Toto onemocnění je vždy způsobeno špatnou hygienou a nesprávnými hodnotami vody.

Zánět labyrintu u Betty splendens, je velmi závažné onemocnění, na které někdy zafungují různé druhy antibiotik. Problém není ani tak s léčbou jako s odhalením prvních příznaků, které jsou často skryté. Někdy se projevují apatičností, nechutenstvím a nekoordinovaným plaváním. Bohužel dost často rybku najdete bez zásadních příznaků mrtvou. Tady opravdu platí, že pokud chcete mít Bojovnici zdravou vyhněte se možným rizikům vzniku tohoto onemocnění (větrání nad akváriem, podávání mražené potravy bez rozehřátí).

Nezapomínejte že Bojovnice pestré jsou relativně krátkověké ryby, které se při velmi dobré péči dožívají maximálně tří let. Zároveň musíte počítat, že v okamžiku když si rybu pořizujete je její věk minimálně někde okolo 6-8 měsíců, alespoň ve většině případů.

Při výběru Bojovnice pestré se nenechte zlákat pouze barvou, ale vybírejte i podle stavby těla, ploutví a její aktivity. Tělo by mělo být co nejmohutnější, bříško určitě nesmí být propadlé, ale ani nafouklé.

Všem chovatelům těchto úchvatných labyrintek přejeme hodně úspěchů.