Akvaristická burza Ryby a Rybičky

Akvaristická burza Ryby a Rybičky

2017-01-25 13:54:13
Co mohou návštěvníci očekávat od jediné akvaristické burzy v Praze. Ryby a rybičky pod drobnohledem.

Akvaristická burza Ryby a rybičky na Pankráci 

V současnosti se jedná o jedinou akci podobného zaměření na celou Prahu a svým rozsahem i pro Středočeský kraj. Ještě nedávno bylo podobných akcí možné navštívit několik (Úvaly, Ládví, Holešovice), postupně však pořadatelé těchto akvaristických burz od jejich pořádání upustili a akce zrušili.

Historie akvaristické burzy Ryby a rybičky sahá více jak 20 let nazpět a za tu dobu se změnilo hodně včetně jejího původního názvu, který byl Vinohradské rybičky. Současná akvaristická burza Ryby a Rybičky se pořádá v hezkých prostorách jazykové školy Horáčkova na Pankráci v Praze. Místo je dobře dostupné i MHD, cca 5 minut chůze od metra nebo autobusových zastávek. Řidiči motorových vozidel mají možnost parkování po celém obvodu školy nebo v přilehlých ulicích, kde se vždy nějaké místo najde. Městská policie zde často kontroluje a tak se vyvarujte parkování v křižovatce nebo na chodníku. Nemají zde pro toto jednání pochopení a jsou nekompromisní.

Bohužel i tyto jinak krásné prostory mají jednu nevýhodu, a to, že vstup do školy není bezbariérový. Nutno ale dodat, že vozíčkářům, dovnitř i ven, vždy někdo pomůže přes schody (kterých není mnoho), jen je potřeba počítat s tím, že budete muset někoho požádat. Ostatní vnitřní prostory burzy jsou pak již plně bezbariérové. Jedná se o vstupní halu školy, jídelnu a podélnou chodbu vedoucí k učebnám. Návštěvníci zde mají k dispozici sociální zařízení a občerstvení, kde je možné zakoupit teplé a studené nápoje, chlebíčky, sladkosti i teplé pokrmy ve formě toastů, párků a klobás. Prostor vedle toalet a občerstvení zároveň slouží jako místo, kde si v klidu můžete prohlédnout a uklidit své nákupy do termotašek. V hlavní místnosti ani v prodejní chodbě na to prostor nenajdete. Pořadatelé se sice snáží mezi jednotlivými prodejci dělat co nejširší uličky, aby nedocházelo k ucpání, ale bohužel i přes veškerou jejich snahu se často stane, že budete čekat, než se špunt uvolní a vy budete moct pokračovat v prohlídce zbylých částí burzy.

Akvaristická burza Ryby a rybičky probíhá téměř každou neděli, vstup pro návštěvníky je umožněn od 8:30 do 11:30 za rozdílné vstupné, čímž se pořadatelé snaží o rozdělení množství návštěvníků do celého časového úseku. Na první hodinu je vstupné 60,- korun a na burze je nejméně návštěvníků. Díky tomu se nebudete mačkat nebo stát frontu u jednotlivých prodejců. Tento čas doporučuji hlavně pro rodiče s dětmi nebo tělesně handicapované a samozřejmě pro všechny, co chtějí mít maximální výběr. Mnohdy se stává, že další hodinu již bývá některé zboží vyprodané.

Druhá hodina akvaristické burzy je od 9:30 do 10:30 a vstupné je o 10 korun levnější, tedy rovných 50,- korun což, jak často komentují nejen návštěvníci, je pro vstup na prodejní akci hodně drahé. V tomto čase je na burze nejvíce lidí a mnohdy se budete muset mačkat nebo stát fronty, abyste dostali své vybrané zboží. Mnohdy ani prodejci netuší, kdo je na řadě a často se stane, že Vás někdo jiný předběhne a vyfoukne Vám vybrané zboží. Vzduch v hlavní prodejní místnosti je díky množství návštěvníků hodně težký a v zimních měsících můžeme bez nadsázky tvrdit, že je nedýchatelný. Pořadatelé se sice snaží o přísun čerstvého vzduchu, ale je to značně komplikované z důvodu potřeby udržet potřebnou teplotu vody (nutnou pro snížení stresu ryb) u jednotlivých prdejců.

Třetí hodina akce je od 10:30 do 11:30 je již za rozumné vstupné 30,- korun. První půlhodina má stejný průběh jako druhá hodina konání burzy, pak se ale opět prostor začne uvolňovat a návštěvníci se nikde nemačkají. Bohužel mnohdy jsou již vybrané druhy nebo ty nejkrásnější kusy prodané. Běžný sortiment se dá nakoupit bez front.

Pokud patříte mezi ty, co řeší vstupné a zdá se vám 60,- korun mnoho, tak za sebe říkám, že určitě nemá smysl otálet s příchodem o hodinu později, jen kvůli tomu, abyste ušetřili 10 korun. Prostě desetikorunový příplatek za komfort v podobě daleko menšího počtu návštěvníků, čerstvého vzduchu a většího výběru rozhodně za to stojí. A to hlavně pro ty z vás, kteří sebou berou děti. Něco jiného je už rozdíl 50-ti procent ceny a tedy dorazit na burzu až na třetí hodinu. Sice nebudete mít tak velký výběr, ale z ekonomického hlediska je to mnohem výhodnější.

Ve vstupní hale na akvaristickou burzu Ryby a rybičky najdete především prodejce techniky, krmiv a dekorací. Pak následuje rozdělení burzy do dvou možných cest. Jedna vede k hlavnímu sálu a druhá do chodby k učebnám.

 

 

V chodbě vedoucí k učebnám najdete především prodejce ryb, pak prodejce akvárií nebo prodejce s technickými pomůckami. To, zda se vydáte nejdříve do chodby nebo na hlavní sál není podstatné, protože prodejci, kteří nemají pevné místo se stěhují dle uvážení pořadatelů a tak je nemusíte nalézt na stejném místě jako minulou burzu. Na stránkách pořadatelů www.rybyarybicky.cz naleznete seznam všech stálých prodejců i s označením jejich prodejního místa.

 

 

 

 

 

Pokud se vydáte do hlavní místnosti, tak před vstupem najdete občerstvení a prodejce rostlin. V hlavní místnosti jsou pak zastoupeny všechny možnosti nákupu akvaristických potřeb, ryb, krevet, obojživelníků a rostlin, včetně chemie na úpravu vody, léčiv a krmiva (živé, mražené, sušené, vločky, granule).

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Pořadatelé před každým začátkem burzy sledují zdravotní stav nabízených živočichů (veterinární přejímka), je potřeba si ujasnit, že se jedná o vizuální kontrolu nabízených živočichů, zda nevykazují známky nemocí, poškození nebo chování, které může vést k úhynu nebo nemoci zvířat. Tato kontrola nikdy nemůže odhalit vnitřní napadení parazity a podobné poškození zvířat, proto vždy dodržujte karanténu nově přinesených zvířat.
Občas se na internetu v diskuzích objeví informace, že si někdo zakoupil nemocné ryby na burze. Moc takovému příspěvku nerozumím, buď mám oči a ryby si před nákupem prohlédnu a nebo zjevně nemocné ryby nekupuji. Situací kdy si domů přinesete rybu a bez karantény ji dáte mezi ostatní rybičky je většina, pak se velmi snadno může stát, že ryby onemocní. Je strašně jednoduché dávat vinu prodejci, že prodal nemocné ryby. Jenže pokud stojíte pár minut před vstupem na burzu a sledujete odcházející návštevníky jak v mrazivém počasí hluboce pod nulou nosí pytlíky s rybičkami v ruce a putují s nimi dlouhé minuty buď na MHD nebo k vymrzlým automobilům, je težko uvěřitelné, že to ty rybky vůbec zvládají přežít. Pochopím, že ne každý sebou tahá termotašku, ale dát pytlík s rybami alespoň pod bundu dokáže každý.

Sortiment burzy je rozsáhlý a velmi často svou podobu mění, ať už je to způsobeno stále se měnícími prodejci nebo jejich reakcí na potřeby trhu. Proto není možné počítat s tím, že co bylo minulou neděli bude i tu příští, obvzláště pak u živých zvířat.

 

Nabídka prodejců rostlin je značně široká a velmi dobře zastoupena, vyberou si zde jak nenároční pěstitelé, tak specialisté, co shání málo dostupné druhy náročných rostlin. Samozřejmostí je u některých prodejců poradenská činnost, kdy Vám ochotně poradí, jak se o jednotlivé rostliny starat a mnohdy přidají rady z vlastní zkušenosti. Bohužel ne všichni prodejci jsou pěstitelé, kteří znají potřeby rostlin a jsou tyto informace ochotni poskytnout dál zákazníkovi, proto je potřeba si ověřit, od koho nakupujete (pak se nemůže stát, že si pořídíte nevhodnou rostlinu). Drobné přebytky pak najdete samozřejmě i u chovatelů ryb. Kvalita nabízených rostlin i služeb je značně odlišná, ceny jsou ale vždy mnohem nižší než v kamenných provozovnách.

 

 

Nabídka techniky, dekorací a ostatních potřeb pro akvaristiku má zde také perfektní zastoupení. Kvalita konzultačních služeb je hodně na vysoké úrovni u všech prodejců, nabízenou techniku znají dobře a dokáží vám kvalitně poradit. Ceny jsou mnohdy stejné jako v kamenných provozovnách, ale servis pro zákazníka je opravdu výborný.

 

Nabídka ryb, bezobratlých a obojživelníků je stále v převaze nad ostatním sortimentem, odhaduji tak 65%. Najdete zde jak domácí chovatelé, kteří nabízejí ryby jednoho druhu, tak ty větší, kteří jich mají desítky. Samozřejmostí je i účast věších firem nebo podnikatelů s rybičkami, kteří dokáží nabídnout sortiment mnohem širší. Bohužel i zde jsou zastoupeni jak chovatelé, tak pouze obchodníci. Všichni chovatelé Vám rádi poskytnou informace o daném druhu a chovu, popřípadě odchovu. Na burze najdete jak české odchovy, tak importované ryby a bezobratlé.

 

Z bezobratlých zde můžete zakoupit druhy Neocaridina a Caridina (nejrůznějších barevných provedení, včetně řasožravých C. japonica), Macrobrachium, filtrujících krevet rodu Atyops, zakrslých ráčků, šneků (palodomus, neritina, ampularia, atd.). Z obojživelníků pak Drápatky, Drápatečky, Axolotly, Žebrovníky a čolky. Ryby jsou zde zastoupeny opravdu skvěle, najdete zde druhy různých tetřiček, parmiček, sumců, pancéřníčku, jihoamerických cichlidek, Malawi, velkých středoamerických cichlid, afrických cihlid, gavůnků, labyrintek (čichavci a bojovnice) a živorodek. Za zmíňku určitě stojí ryby, jako jsou Alta amazonorinocká, Kančík texaský, Hemichromis muanda, Microrasbora galaxy, Hlavačky pastelové, Fantom černý nebo živorodé štiky.

  

Ceny se liší značně i u jednotlivých prodejců. Proto doporučuji nejdříve obejít a teprve pak na základě kvality nakoupit. Cenu byste u nákupu živých zvířat neměli brát jako hlavní argument, ale spíše jako vedlejší, spíše jako poslední (cena za nákup zvířete je vždy ta nejmenší investice a proto je důležité vybírat hlavně kvalitu).

  

  

  

Nabídka krmiv je tady méně zastoupena, ale základní vločkové a granulové krmivo zde sežene pokaždé. Většina prodejců se pak spíše specializuje na speciální krmiva pro určitý druh ryb nebo bezobratlých. Dobře je tady zastoupeno mražené krmivo a živé (patentka, nítěnka, koretra, násady miker, moiny a trepky). Ceny jsou velmi přijatelné, mnohdy o více jak polovičku levnější než v kamenných obchodech. Hlavní výhodou je výběr. Neznám žádnou akvaristiku nebo zoo obchod, kde by nabízeli násady krmiv.

  

Akvaristickou burzu Ryby a rybičky určitě rád doporučím každému akvaristovi, který chce blíže přijít do kontaktu s chovateli, kteří mohou pomoci při správném výběru ryb, techniky nebo léčení ryb. Už pro nákup krmiva stojí za to na burzu zamířit pravidelně a přitom můžete najít to, co léta sháníte.